Cocons voor kinderen
foto cocon op achtergrond

 

 

Hoe triest het ook is, ook kinderen sterven soms.
Juist bij een dergelijk verlies kan het een groot verschil maken, wanneer er ruimte is voor warmte, intimiteit en een persoonlijke inbreng.

De kindercocons zijn er in elke gewenste maat. Meestal bestaat een cocon uit 3 delen: een basisvorm, een ‘deksel’deel en een band.

 

De basisvorm is een cocon die direct te gebruiken is. Zacht gevoerd, puur van kleur en vorm.

 

Het dekseldeel biedt ruimte voor detail en verhaal.


foto kindercoconDe band is een object dat gemaakt is van het restvilt van de opening van de basiscocon. Het symboliseert de band van het kind met zijn/haar ouders, en alle vezels die verbonden zijn. Dit stukje blijft tastbaar bij u.

De band kan:

- als object neergezet worden

- gekanteld met een glas en een kaarsje

- letterlijk als armband worden gedragen.

In overleg zijn er altijd andere vormen mogelijk.

 


Cocon   ‘Lieve Last’

 

De Basiscocon.

Eenvoudig en puur.

Voor deze kindercocon heb ik de volgende details toegepast.

Stippen basiscocon: deze geven weer dat alles in aanleg aanwezig is.

Kleur warm rood: de kleur van de liefde, de bloedband; een band voor altijd…


Het dekseldeel: versiert met details. Deze details laten het verhaal van ontwikkeling zien. De kleine stip is hier gegroeid. Vormt lijnen en figuren. Heeft de kleuren uit zijn/haar omgeving gekregen.

Het hart, als symbool voor alle liefde waarmee het kind zich omringd wist. Nu omgekeerd, omdat de wereld op z’n kop staat, nu die weg anders is dan gehoopt en verwacht…
Dit dekseldeel heeft een open en een dichte kant; al naar gelang men wenst kan de ene of de andere zijde als voorkant dienen. Aan dit deel van de cocon zit ook een ‘staart’ met franjes. Deze dient als versiering maar kan ook gebruikt worden als handvat voor kinderen; een houvast waarmee zij bij een afscheidsritueel betrokken kunnen worden.

 

De band:
Deze is vervaardigd uit het restvilt van de opening van de basiscocon. De symboliek van cocon en dekseldeel zijn hier beide in verweven.

Klik hier voor fotoboek 'Cocons voor kinderen'

foto cocon op achtergrond
webdesign: www.martbevelander.nl